Fastighetsnätverket logotyp

Kommunikationshjälp när du vill skapa en beteendeförändring

Det kan ibland kännas klurigt att få andra att förstå vikten av att genomföra vissa åtgärder för att ta hand om klimatet. Speciellt människor som inte alltid delar ens egna värderingar eller perspektiv. Vi har tagit fram några olika råd att påminna sig om när du försöker inspirera andra till en beteendeförändring.

1. Börja med att fundera på vem det är du försöker nå.

Människor som står längst bort från sina egna värderingar kommer vara minst benägna att ändra sig eller bli inspirerade. Det finns en större chans att nå dem som redan verkar nyfikna eller medvetna, men som kanske inte kommit till skott än.

2. Låt andra inspireras av det du gör, i stället för det du säger.

Vi tittar mer på hur andra gör och lär oss mer av att se andra göra på ett visst sätt, vilket innebär att det oftast fungerar bättre att visa hur du själv lever. När människor ser att du verkar ha det bra - och är vänlig mot dem som inte gör likadant ännu - blir människor mer förändringsbenägna. Undvik att tjata fram förändringar genom arga diskussioner, det hjälper ingen.

3. Ha tålamod och var ödmjuk!

Vi kan aldrig styra över andras beteenden, det kan finnas hundra saker som gör att människor inte tycks bli inspirerade, hur mycket vi än försöker. Försök söka dig till sammanhang där du är med andra som har samma värderingar som du. Det kan hjälpa dig att bygga upp tålamodet i det fortsatta arbetet med att få fler att göra mer.


#energismartatips

Varje onsdag publicerar vi #energismartatips på vår Linkedin, där du som arbetar med energi- och klimatfrågor inom fastighetsbranschen kan få hjälp i ditt fortsatta arbete. 

  • Följ Fastighetsnätverket i Örebro län på Linkedin 

Lycka till!