Fastighetsnätverket logotyp

Ett energismart bostadsområde byggs i Örebro – kan bli det första av sitt slag i Sverige

2019-06-05

En av Fastighetsnätverkets medlemmar – ÖBO – planerar att bygga 600 energismarta lägenheter, två förskolor och några butiker i Örebro. Den nya stadsdelen, vid namn Tamarinden, kan bli den första i Sverige där husen kan skicka el mellan sig med hjälp av ett lokalt elnät.

Den 10 april hölls en workshop med Fastighetsnätverkets medlemmar, där bland annat ÖBO medverkade. Klicka här för att komma till Workshop: Byggnader som balanserar elnätet Målet med dagen var att prata om fördelarna med att installera batterilagring och styrsystem i fastigheter och se till byggnaders energisystem som en helhet. En kan då tillverka egen el via solceller att antingen använda direkt eller lagra energin för när elbehovet är större. Energin kan då också fungera som reserv vid strömavbrott.

Representanter från Futurum, Svenska kraftnät och Power2U föreläste om hur systemet fungerar i praktiken och vinsterna av att installera ett sådant system är många. Batterisystemet kan nämligen flytta energi i tid, kapa effekttoppar, framtidssäkra sitt system för framtida förändringar, lagra överskott av solenergi och mycket mer.

Örebro kommun, Örebro bostäder och EON ska nu samarbeta för att bygga det nya bostadsområdet Tamarinden som ska börja byggas 2021 och vara inflyttningsklart fyra år senare. Här kommer elen i fastigheterna inte bara kunna styras och lagras internt i byggnaden, utan också delas mellan alla byggnader i området. Med hjälp av ett lokalt elnät, solceller på taken, batterilagring och ett smart styrsystem kommer bostadshusen ha en lokal energiförsörjning, vilket har fördelar för både plånboken och miljön.

Klicka här om du vill veta mer om ÖBOs projekt Tamarinden

Ett steg närmare ett smart bostadsområde i Örebro