Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Samverka mer med sociala företag!

Fastighetsnätverket vill främja ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det kan vi göra genom att öka vår samverkan med sociala företag.

Sociala företag startas och utvecklas för att lösa olika utmaningar i samhället. De sociala företagen kan exempelvis bidra till minskad psykisk ohälsa, bättre integration, högre andel återbruk eller för att få ut fler människor i arbetslivet. I allt högre grad börjar fastighetsägare att samverka med olika professionella aktörer som bidrar till att lösa olika samhällsproblem. En win-win-situation där du som fastighetsägare får ökad lönsamhet samtidigt som du bidrar till att göra någonting gott för samhället. 

Västerporten - ett socialsmart fastighetsbolag

Västerporten arbetar för att vara ett socialsmart fastighetsbolag. Genom tydliga ägardirektiv har de kunnat prioritera arbetet med social hållbarhet. Deras erfarenhet är att när frågor om social hållbarhet finns med i riktlinjer och styrdokument finns det alltid någonting att hänvisa tillbaka till. Det förenklar beslutsprocesser och nya satsningar eller inriktningar och det blir lättare att hitta samverkansparter, exempelvis kommuner, föreningar och samarbeten med andra företag för att tillsammans kunna göra mer.

Kamtech: Social hållbarhet är lönsamt

Byggbranschen kan ta mer ansvar för att främja sociala värden. Emma Alenbrand från KAMtech menar att sociala värden oftast nedprioriteras för att de anses som svårare att mäta. Mätningar av exempelvis energibesparingar går att räkna på och därmed skapas ett värde, sociala värden är svårare att mäta vilket gör att man sällan budgeterar för det.

Många saker vi bygger är idag inte lönsamma, exempelvis parkeringar eller skrytbyggen. Det är dags att tillräkna sociala värden som lönsamma. Emma ger olika exempel på hur fastighetsägare kan ta hänsyn till och räkna på sociala värden - ta del av detta i hennes powerpoint.

Örebro skateboard: Skateboardparker för en roligare bostadsmiljö

Kan skateboard vara ett verktyg för att skapa en rolig bostadsmiljö som kan aktivera folk i närområdet? Svaret är ja. Daniel Schon från Örebro Skateboard berättar om skateboarden som en spontan aktiveringsyta som är lätt, billig och snabb att sätta upp. Det är även en aktivitet som förenar unga och äldre. De lär sig av varandra och ålder är irrelevant. Att inkludera en skateboardramp i sitt bostadsprojekt är ett sätt för fastighetsägare att främja social hållbarhet genom att erbjuda ytor för deltagande, engagemang och aktivitet.

Vad kännetecknar ett socialt företag?

Det är inte helt enkelt att veta vilka företag som är sociala företag och vilka som inte är det. Anders Bro från Region Örebro län hjälper oss att reda ut vissa av dessa frågor. 

Här kommer en presentation av sex sociala företag i Örebro län som på olika sätt kan hjälpa dig som fastighetsägare i ditt dagliga arbete. 

På sjalvklart.nu kan du hitta fler sociala företag. 

Re:form är vägen vidare för människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden och/eller upplever ett stort socialt utanförskap. De hjälper dem till ett liv med mening, värde och innehåll. Genom olika samarbeten kan de bereda människor plats för sysselsättning inom deras olika verksamheter.

Re:form tillhandahåller bland annat bilvård, secondhand-butik, moped- och cykelverkstad, snickeri, utetjänster (flyttuppdrag, fönsterputs, trädgårdsarbete) och mycket mer.

Kontakt: Micael Björk, micael.bjork@re-form.se

Syverkstan är ett arbetsintegrerat socialt företag som drivs av Verdandi Örebro. De står för ett samhälle fritt från alkoholskador och missbruk. Hos dem är gemenskap och solidaritet mellan människor ytterst viktigt.

Syverkstan utför sömnadsarbeten (både lagning och nytillverkning), renovering av möbler, tillverkar och lagar kapell. Fönsterputs, upphängning av gardiner och andra enklare arbeten. 

Kontakt: Åse Sundqvist, ase.johansson@verdandi.se

Föreningen Integrera i Karlskoga (FIK) skapar meningsfulla sysselsättningar för personer med ett funktionshinder, i Karlskoga och närliggande kommuner, samt integrerar personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

De gör allt från snickeri & bygg, målning, byggåtervinning och möbelrenovering och strävar ständigt efter att utöka sin verksamhet, så att de kan erbjuda arbeten/aktiviteter som passar alla.

Kontakt: Mattias Grubbström, mattias.grubbstrom@karlskoga.se

Mohass är ett socialt företag som skapar sysselsättning för människor som befinner sig utanför arbetsmarknaden.

Tillverkning av skumplastprodukter för en rad olika ändamål utgör den huvudsakliga verksamheten. Men föreningen erbjuder också bokföringstjänst åt andra företag och nya sociala företag som behöver stöd och rådgivning. Målet med verksamheten är att de anställda ska få stöttning ut i arbetslivet och att alla ska få en meningsfull och givande sysselsättning på vägen dit.

Kontakt: Staffan Hasselrot, staffan@mohass.se

Rosängen är en verksamhet som drivs i formen av arbetsintegrerat socialt företag. I verksamheten pågår arbetsrehabilitering. Rosängen startade sin verksamhet 1991 som den tredje kravgodkända ekologiska odlingen i regionen. De utvecklade en hållbar ekologisk framtid med odlingar, försäljning av komposteringsanläggningar.

Rosängen driver både en ateljé/butik. IT/Service, park, snickeri, trädgård och restaurang/konferensverksamhet. 

Kontakt: info@rosangen.se

Sedan 2010 har Funkis hjälpt människor långt från arbetsmarknaden att få en meningsfull sysselsättning. För att kunna uppnå detta driver dem ett flertal olika verksamheter för att kunna möta de människor som kommer till oss.

Funkis driver bland annat caféer, restauranger, dagliga verksamheter samt utför städning.

Kontakt: Lovisa Ahlberg, lovisa@foreningenfunkis.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 september 2021