Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Elbilar och elbilsladdning för fastighetsägare

Publicerad: 2020-05-27 00:00

Efterfrågan på och försäljning av elbilar ökar kraftigt i Sverige. Med det kommer ett snabbt växande behov av en fungerande laddinfrastruktur. Den 27 maj hölls därför ett webbinarium för att ge dig som fastighetsägare tips, råd och fakta om hur du kan omvandla parkeringsplatser till laddningsplatser.

Bild på elbil som laddas

Möjligheten att kunna ladda sin elbil vid hemmet och vid sin arbetsplats är idag en av de viktigaste förutsättningarna för beslut om att investera i en elbil. Den överlägset viktigaste laddningsplatsen är därför den där bilen står parkerad om natten. Därför kan det vara bra att omvandla fler parkeringsplatser till laddningsplatser, så att fler boende i flerbostadshus väljer att investera i en elbil.

Gustav Busch, projektledare inom fossilfria transporter, delade med sig av sina erfarenheter i ett webbinarium, då han har mycket erfarenhet av elbilar och laddning för brf:er och fastighetsägare.

Nya krav från den 25 maj 2020

Gustav menar att det finns flera anledningar till att framtidssäkra era fastigheter med laddplatser redan nu, eftersom elbilen är här för att stanna.
Den 25 maj 2020 trädde dessutom nya krav i kraft som går att läsa i plan- och byggförordningen (PBF)

3 kap. 20 b § Vid nybyggnation av bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser ska varje plats vara förberedd för laddning. Övriga byggnationer med fler än 10 parkeringsplatser ska ha minst 1 laddningsplats och 20 % av parkeringsplatserna ska förberedas för laddning

3 kap. 20 c § Därtill kommer det komma fler krav år 2025: För befintliga byggnader (med fler än 20 parkeringsplatser) som inte är bostadshus ska det finnas minst en laddningsplats.

Läs Gustavs Powerpoint-presentation där de nya kraven framgår:

Engagerade deltagare

28 personer deltog i webbinariet och var mycket engagerade i Gustavs föreläsning, det var många bra frågor som ställdes som bland annat handlade om vem som berörs av de nya reglerna, frågor om elbilars möjligheter att agera batteri till huset och möjligheten till återvinning av elbilsbatterier.

Håll utkik i kalendern och delta i våra kommande webbinarier!

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 9 mars 2023