Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hållbarhetslyftet i byggbranschen

Publicerad: 2022-03-08 16:04

På den internationella kvinnodagen arrangerade Fastighetsnätverket en träff för att hylla och nominera kvinnor och företag som gör skillnad!

Melkam Tebeje, arbetsledare produktion på Veidekke


Dagen inleddes av Kickan Grimstedt, Energikontoret Östergötland, som hälsade varmt välkomna. Sedan tog Sandra Mobaraki, "Byggsandra" över och berättade mer om "Årets byggkvinna". 

Vad är Årets byggkvinna?

Priset Årets byggkvinna 2022 lyfter fram kvinnliga förebilder i byggbranschen och företag som strategiskt arbetar med att på sikt få fler kvinnor att söka sig till branschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

Utmärkelsen delas ut till en kvinna, som genom sin kompetens och yrkesroll, har bidragit till att bredda bilden av vem som kan arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen, varit en god förebild för anställda inom sektorn och inspiration för framtida generationers byggare.

Utöver priset Årets byggkvinna finns nu även priskategorierna Årets byggföretag och Årets mest inspirerande resa.

Föregående pristagare inspirerade med sina tal

Under år 2021 vann Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef,  priset som Årets byggkvinna. På träffen berättade Emmalena vad nomineringen och priset har inneburit för henne och hur värdefullt det har varit. 

Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.

– Det känns ofattbart, omvälvande. Jag har inte riktigt tagit in allt än, att jag vunnit ett sådant här fantastiskt pris, säger Emmalena till Byggföretagen. 

Bild på Emmalena som ler stort

Melkam Tebeje, arbetsledare produktion på Veidekke, tilldelades utmärkelsen Årets mest inspirerande resa.

I en brinnande coronakris har Melkam lyckats slå sig in på den svenska byggbranschen. Det är dubbelt så svårt för en kvinna och nyanländ invandrare att bli tagen på allvar och Melkam har lyckats göra det med bravur. Samtidigt har hon haft ett leende på läpparna och spridit en smittsam glädje och entusiasm. Hon brinner verkligen för byggbranschen och förtjänar att bli uppmärksammad för det.

- Jag har både varit enda tjejen i klassen, bland 29 andra killar, och enda tjejen på jobbet och alltid fått respekt. Det är så kul att få se fler tjejer där ute och att fler pluggar till mansdominerande yrken, säger Melkam till Byggföretagen.

Melkam Tebeje, arbetsledare produktion på Veidekke

Andra talare under dagen

Sandra Mobaraki berättade därefter mer om sitt arbete med KYH för att få fler kvinnor att välja samhällsbyggnadsutbildningar. Och kvinnorna bakom Villa Zero - Helena Tallberg, Fiskarhedenvillan och Kristina Hansen, Structor Byggteknik Dalarna - berättare mer om den klimatneutrala Fiskarhedenvillan. 

Lunchwebbinariet genomfördes i samverkan mellan Energikontoret Östergötland och Sandra Mobaraki.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 9 mars 2023