Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Kvinnor i bygg- och fastighetsbranschen, Nätverk för jämställdhet och hållbarhet.

Publicerad: 2021-04-06 16:37

Bygg- och fastighetsbranschen är traditionellt väldigt manlig även om det hänt en del framförallt för de yrken med akademisk utbildning. Bland byggnadsarbetare är 9 % kvinnor och bland arkitekter 50% så spännvidden är stor.

Företag i fastighetsbranschen har mycket att vinna på en jämställd bransch. Mångfald gör arbetsplatsen bättre genom att ta hänsyn till olika perspektiv och ingångsvinklar. De jämställda bolagen på Allbrights gröna lista har de senaste tre åren haft en kursutveckling på +65%. Det är mer än dubbelt så bra som Stockholmsbörsens (OMXSPI) utveckling på +32%. Så det är med andra ord mycket lönsamt att skapa jämställda arbetsplatser.

Föreläsare under dagen

Women Building Sweden är ett affärsnätverk för kvinnor i ledande befattningar inom bygg- och fastighetsbranschen. Gabriella Hagman, Mondo Arkitekter och Kristina Hansen, Structor byggteknik  startade nätverket 2020.

Cecilia Johansson  från Byggföretagen startade 2015 ett nätverk för kvinnor i medlemsföretagen i Östergötland och idag samlar man ett 100-tal som träffas 3-4 ggr om året.

Deltagarna fick även träffa Ann Kyndel som arbetar med materialinköp för Serneke som gick med i nätverket för att öka sitt kontaktnät. 

Under 90-talet startades nätverket Fastighetskvinnorna Syd av Viveka Wikborn som även startade nätverket Fastella i Stockholm. Båda nätverket drivs nu av Fastighetsägarna Syd och Fastighetsägarna Stockholm. Anna-Karin Elfversson på Fastighetsägarna Syd håller ihop nätverket som har flera avdelningar bland annat för kvinnor 60+.

Sist ut  bland talarna den 8.e mars var närverket #fastighetsbranschenskvinnor som startades av Sandra Mobaraki den 8 mars 2018. Sandra som även kallar sig ByggSandra berättade om  hur hon som kallar sig bygginspiratör vill arbeta för en mer jämställd bygg- och fastighetsbransch.

Läs mer om seminariet här.

Eventet var en del i ett samverkansprojekt mellan regionerna i östra mellanSverige finansierat av regionerna Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland och Europeiska regionalfonden och genomförd av Energikontoret i Östergötland, Örebro och Mälardalen.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 9 mars 2023