Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Så kan du dela el mellan byggnader i lokala nät

Publicerad: 2022-01-13 16:00

Lokal energidelning i mikronät skapar helt nya möjligheter för nya tankesätt och lösningar mellan olika fastighetsägare. I praktiken innebär det att en fastighet som har överskottsel kan sälja den till en annan fastighet som finns i samma nät, utan mellanhänder och krångliga processer.

Solnedgång och elnät

Många har längtat och efterfrågat förändrade regler på elmarknaden för att öppna för en mer flexibel energimarknad. Från och med 1 januari 2022 har regeringen tagit beslut om undantagsregler från den så kallande nätkoncessionen vilket ger möjlighet att dela el mellan fastigheter.

Fastighetsnätverket har, tillsammans med flera medlemmar, haft en aktiv roll för att åstadkomma dessa förändringar. Framförallt har Örebros nya område Tamarinden visat på behovet av att reglerna förändras.

”Det här kan ge möjlighet till bostadsområden att skapa en energiflexibilitet på ett sätt som aldrig genomförts förut” – Jonas Tannerstad, Örebrobostäder

Men arbete pågår kring hur beslutade regler ska tolkas. Fastighetsägarna bjöd in till en välbesökt träff för att diskutera möjligheter, tolkningar av regler, skatt och momsregler kopplat till energidelning och erfarenheter från Örebrobostäder och Vasakronan kring hur fastighetsägare kan gå till väga för att börja dela el.

Här kan du se webbinariet igen och där finns också möjlighet till att ladda ner alla presentationer

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 9 mars 2023