Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Energi på menyn - MDH och Futurum

Sätt igång ugnen lite senare och stäng av kokgrytan lite tidigare! Tidigare studier visar att elanvändningen i storkök kan minska med 50 procent och genom små förändringar kan kökspersonalen minska elanvändningen med 10 procent. Det är alltså inte enbart tekniska installationer eller åtgärder i fastigheten som kan bidra till energieffektivisering. Nej, även beteendeförändringar kan ha en stor påverkan på användningen av energi.

Bild på buffé

Undermätning innebär att du installerar mätare som är underordnad huvudmätaren och som gör att du kan se hur och var energi förbrukas i olika delar av byggnaden. Futurum har installerat undermätning i alla sina nya skolor och förskolor. En av mätpunkterna är skolornas kök. Sju av förskoleköken är utformade och utrustade på samma sätt, men elanvändningen varierar ändå mellan 20 till 50 procent.

Det finns tidigare studier som visar att elanvändningen i storkök kan minska med 50 procent, varav beteendeförändringar hos kökspersonalen kan minska användningen med upp till 10 procent. Därför har Futurum valt att undersöka till vilken utrustning elen används. Det har också varit intressant för dem att veta om de kan se något mönster i användningen och hur det i så fall påverkar elanvändningen i köket.

Resultatet av fallstudien

Efter att ha utfört intervjustudier och mätning av effekt- och elanvändning kunde Futurum konstatera att utrustningen är energieffektiv. Däremot fanns det stor potential att förändra hur utrustningen användes. Om kökspersonalen använder utrustningen på ett smartare sätt kan det innebära en energieffektivisering med cirka 10 procent, vilket motsvarar ungefär 14 750 kWh per år i minskad elanvändning.

Om all skolpersonal, i alla Futurums cirka 80 skolkök, skulle göra samma förändring i användningen skulle elanvändningen kunna minska med så mycket som 200 000 kWh per år.

Tips!

Futurums skolkök är relativt nybyggda, så för större och äldre skolkök skulle energieffektiviseringen kunna bli ännu större. Om du är intresserad av att göra en sådan undersökning för ditt fastighetsbestånd, så vill vi tipsa dig om möjligheten att genomföra den i form av ett studentprojekt eller examensarbete, exempelvis tillsammans med Mälardalens högskola.

Förslag på konkreta åtgärder

Föreslagna åtgärder i förstudien fokusera på att underlätta för personalen att förändra sitt användningsmönster.

  • Kunskapshöjande aktivitet med kökspersonalen
  • Återkoppling av elanvändningen till personalen i storköken
  • Addera tidpunkter för start och stopp för utrustning i recepten
  • Anpassa recepten till användningen av specifik utrustning

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 augusti 2022