Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Effektstyrning av byggnadens klimatsystem - Örebroporten

Örebroporten och Eon visar att det är möjligt att kapa effekttoppar. En lösning som har resulterat i minskade klimatutsläpp och att pengar har kunnat sparas.

Man framför ett skåp med sladdar


Vid kall temperatur uppstår tillfälliga effekttoppar som gör att fjärrvärmeleverantören måste starta extra pannor. Oftast eldas de med bränslen som ger mer miljöutsläpp. Men med hjälp av effektstyrning visar Örebroporten och Eon att det är möjligt att kapa effekttopparna och minska användningen av fossilt bränsle.

I den här fallstudien har Örebroporten provat effektstyrning i två olika områden och resultaten har varit positiva. Den årliga fjärrvärmekostnaden för de åtta byggnaderna har minskat med 20 000-30 000 kronor per fastighet när effektstyrning införts. Örebroporten har också fått en ökad medvetenhet om energianvändningen i sina byggnader och det här arbetet kan användas som en del av företagets miljöprofilering.

Om Eons samtliga fastighetskunder i Örebro, Kumla och Hallsberg ansluter sig finns även stor potential att vidareutveckla effektstyrningen, upp till 100 MWh.

Hur fungerar effektstyrning?

Med effektstyrning kommunicerar värmesystemet i fastigheten med fjärrvärmeleverantörens produktion. Det innebär att fastighetsägaren ges möjlighet av fjärrvärmeleverantören att begränsa värmeuttaget i vissa fastigheter under kortare perioder. Det blir aktuellt vid lägre utetemperaturer då värmebehovet är stort. Då tunga byggnader har möjlighet att lagra värme i sina huskroppar kan värmeuttaget skjutas på framtiden utan att påverka inomhustemperaturen. Det medför en utjämning av effektuttaget, minska effekttoppar ochen mer miljövänlig fjärrvärme.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 augusti 2022