Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Tamarinden: Sveriges första hållbara stadsdel

En av Fastighetsnätverkets medlemmar – ÖBO – planerar att bygga 600 energismarta lägenheter, två förskolor och några butiker i Örebro. Den nya stadsdelen, vid namn Tamarinden, kan bli den första i Sverige där husen kan skicka el mellan sig med hjälp av ett lokalt elnät.

Bild på hus i bostadsområdet Tamarinden

”Byggnaden är inte längre slutanvändaren av energi, den kommer vara en integrerad del i energisystemen” - det är Örebrobostäder (Öbos) slutsats när det gäller byggnaders framtid.

”Vi bygger passivhus även om kunden inte vill ha det och solceller även om kunden inte har råd” menar Ingrid Westman, Friendly Building. Ett uttalande som spelar Friendly Buildings ambition.

Tamarinden är en ny stadsdel som ska byggas i Örebro med målet att fastigheterna ska ha mindre klimatavtryck i drift, jämfört med hur fastigheter byggs traditionellt. Här kommer elen i fastigheterna inte bara kunna styras och lagras internt i byggnaden, utan också delas mellan alla byggnader i området. Med hjälp av ett lokalt elnät, solceller på taken, batterilagring och ett smart styrsystem kommer bostadshusen ha en lokal energiförsörjning, vilket har fördelar för både plånboken och miljön. 

Det är idag inga stadsdelar som har en sådan lösning, eftersom nätkoncessionen generellt inte tillåter delning av energi mellan fastigheter. Tamarinden-projektet prövar därför dagens regler för att se hur framtidens fastigheter kan byggas mer hållbart med möjligheten till att dela energi.

Det är Öbo, Tornet, Friendly Building, Magnolia och Serneke som kommer vara byggherrar. Även Eon och Epirock medverkar i projektet.

Varför ska fastigheterna dela energi?

Det finns flera fördelar med att dela el mellan fastigheter. En stor fördel är exempelvis effektbehovet som minimeras för de fastigheter som är ihopkopplade. En fastighet kanske har ett överskott av el som produceras av solceller, då kan elen skickas till grannfastigheten om de har ett behov av el.

Öbo bedömer att energibranschen sannolikt kommer att ta mer betalt för den effekt som en fastighet använder. En annan fördel är att elbilar kan användas som ett energilager i fastigheterna och balansera effektbehovet och dessutom användas som reserv ifall det blir strömavbrott.

Genomförd riskanalys

Som ett led i projektet Tamarinden har en riskanalys genomförts baserad på diskussioner med representanter från projektets olika parter och kompetens. Genom riskanalysen får man en bred bild av potentiella risker med fokus på driftskedet och till viss del även byggskedet. Riskanalysen syftar till att minimera problem och eventuella driftstopp under projektets inledande delar.

Resultatet och värderingen av olika risker delas in i kategorierna hög, måttlig eller låg risk - för att på ett effektivt sätt fokusera på det arbete som är viktigast. I riskanalysen identifieras 6 st risker som hög risk, 24 som måttliga risker och 5 st som låg risk.

Flera av de risker som har bedömts ha hög prioritet utgörs av ekonomisk och kunskapsrelaterad karaktär. Tydlig styrning, ledning, utbildning och uppföljning är åtgärder som bedöms kunna minska dessa risker. Samtliga risker som identifierats bedöms som hanterbara och åtgärder finns föreslagna för de risker som bedöms ha en hög risknivå.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 24 september 2021