Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Energieffektivisera genom cirkulationspumpstopp

Gör som Futurum fastigheter: Energieffektivisera värmesystemet genom ett så kallat pumpstopp! Genom att stänga av cirkulationspumpen som cirkulerar varmvatten i ett vattenburet värmesystem, minskar du slitaget på utrustningen och gör nytta för miljön.

Futurum fastigheter har jobbat aktivt med pumpstopp, eller dynamisk pumpstyrning (DPS), i deras värmesystem med goda resultat. Pumpdriften har minskat med upp till 50% över ett år. De effekter som Futurum har lagt märke till är bland annat en mindre energianvändning, kostnadsbesparingar och mindre slitage på utrustning.

Styrningen av pumpstoppet baseras på inomhustemperaturen och framledningstemperaturen. När temperaturskillnaden mellan dessa två givare är mindre än 4-7 grader så stängs cirkulationspumpen av. I nyare fastigheter med lägre systemtemperaturer (1990- fram tills nu) kan drifttiden nästan halveras på cirkulationspumpar, medan övriga fastigheter kan minska drifttiden med cirka 30 %.

Hur fungerar pumpstopp?

Värmesystemets framledningstemperatur baseras på byggnadens värmekurva vilket följer utetemperaturen. Det innebär att ju kallare det är ute, desto varmare är framledningstemperaturen. Om det är kallt ute kommer skillnaden mellan innetemperaturen och framledningstemperaturen vara mer än 4 -7 grader och cirkulationspumpen kommer att gå och leverera värme till radiatorerna. När utetemperaturen stiger och det finns ett mindre behov från värmesystemet kommer framledningstemperaturen att sjunka och eventuellt nå den satta temperaturgräns (4-7 grader) då pumpen stängs av.

Dynamisk pumpstyrning

Dynamisk pumpstyrning (DPS) överstyr den ordinarie pumpstyrningen när den aktiverats. DPS ser till underliggande systems faktiska behov istället för rådande utomhustemperatur genom att jämföra börvärdestemperaturen med ett medelvärde av inomhustemperaturen. DPS ser ett värmebehov först när rumstemperaturen sjunkit under rådande framledningstemperatur + Delta T.

Här kommer ett par tips på vad du bör tänka innan du kommer igång med pumpstopp.

Pumpstopp är applicerbart när du har en så kallad rumstemperaturgivare som är placerad inomhus, som meddelar inomhustemperaturen till värmepumpen och får in signalerna digitalt, tillsammans med framledningstemperatur, i ett styrsystem.

Kom igång med pumpstopp genom att koppla rumstemperaturen till DUC/PLC (dataundercentral/programmable logic controller) och installationen är inte komplicerad. 

Det finns ett stort urval av styrsystem och kanske kan det vara svårt att veta vad du behöver, men det kan vara bra att veta att programmeringen av styrsystem inte är alltför komplex. Dessutom finns det flera företag som arbetar med styr- och reglerteknik som kan informera dig om vad som passar dina behov. 

Kostnaderna relaterat till pumpstopp beror på hur det befintliga systemet är uppbyggt. Om det redan finns ett digitalt styrsystem med rumstemperaturgivare och framledningstemperaturgivare behövs inte nödvändigtvis någon ny utrustning. Då handlar det om att lägga lite tid på programmering och injustering.

Om det inte finns ett väl fungerande styrsystem i era fastigheter, så kan det vara en god idé att investera i det.  DUC/PLC (dataundercentral/programmable logic controller) är en god investering sett till de många fördelarna som kommer med installationen. Bland annat kan dagens styrsystem kopplas upp mot ett nätverk och ger på så sätt driftansvarig personal en realtidskontroll över systemet. Det går även att upptäcka när det slår larm i system, vilket förkortar driftstörningar avsevärt.

Som tidigare nämnt är fördelarna med pumpstopp många och i nyare fastigheter med lägre systemtemperaturer kan drifttiden på cirkulationspumpar nästan halveras. Den potentiella energibesparingen beror då på effektförbrukningen av cirkulationspumpen och systemtemperaturen.

Ett litet räkneexempel:

När det gäller en pump som normalt är igång 4300 timmar/år kan drifttiden kortas ner till 2300 timmar/år genom att använda dynamisk pumpstyrning/pumpstopp. Besparingen blir då 2000 timmar * effekten på pumpen + minskade värmeförluster i radiatorsystemet, sedan blir det även mindre slitage på utrustningen.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 1 oktober 2021