Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Kulverten upp i ljuset - Region Örebro län fastigheter

Det är vanligt att rörledningar läcker mycket värme till de kulvertar där de är dragna. Denna värme skulle kunna minskas med bättre isolering eller flyttas till andra delar av byggnaden genom det befintliga värme- eller kylsystemet. Region Örebro läns fastighetsförvaltning har undersökt möjligheten att ta tillvara på låggradig överskottsvärme i sjukhusets kulvertsystem.

Termografiskt foto av värmeläckage i kulvert

Termografiskt foto av värmeläckage i kulvert

Region Örebro läns fastighetsförvaltning har hand om många fastigheter, däribland Örebro universitetssjukhus. Kulvertarna runt sjukhusområdet förbinder oftast två eller fler byggnader och kan användas för person- och varutransporter. Intill kulvertarna finns teknikutrymmen som innehåller bland annat kylanläggningar, undercentraler och reservkraftsystem. Och i dessa tekniska installationer är det mycket värme som går förlorad.

Fastighetsförvaltning har kartlagt orsakerna till spillvärmen i delar av systemet genom platsbesök och värmefotografering för att upptäcka slöseriet av energi i kulvertar och apparatutrymmen. Det har resulterat i åtgärder identifieras för att minskat värmeförlusterna.

 

Åtgärder för att undvika läckage av värme

Centralångsystemet inom sjukhuset bedömdes kunna minska sitt värmebehov med cirka 15 procent vilket motsvarar 70 MWh/år genom följande åtgärdsförslag:

  1. Uppdelat ångsystem: Det bör utföras en utredning som visar hur stort behovet av ånga är till olika maskiner eller apparater.
  2. Isolera ångrör: I samtliga delar av ångsystemet som ska behållas bör oisolerade rör och armaturer med bristfällig isolering tilläggsisoleras.
  3. Låt värmen flöda: Värmeavgivningen från rör och apparater minskar med stigande omgivningstemperatur. Om du inte kyler utrymmena kommer temperaturen i utrymmena att stiga och värmeförlusterna minskar.
  4. Isolera övrig media: Värmeförande rör och apparater behöver också isoleras.

I dag används fjärrvärme till många delar av USÖ, bland annat till markvärme utanför entrén till akutmottagningen och gatan utanför. Men enligt undersökningen går det istället att använda låggradig överskottsvärme från kulvertarna på dessa platser.

Det finns dessutom många anläggningar och sjukhus med liknande förutsättningar, där resultatet av den här fallstudien kan användas som inspiration.

*Effektiviseringspotentialen gäller den del kulverten som undersöktes i fallstudien, och inte hela kulvertsystemet under USÖ.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 augusti 2022