Hur delar vi kunskap och erfarenheter mellan varandra?
Vi på Fastighetsnätverket vill att fler ska göra mer och vi vill fungera som en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. En plattform där du som fastighetsägare kan ta del av andra medlemmars kunskap och erfarenheter av energieffektivisering. Därför har vi gjort en utredning för att identifiera olika framgångsrika metoder för att överföra kunskap och erfarenheter, här är resultaten!
Fastighetsnätverket har tagit hjälp av WSP som har utfört intervjuer med tre fastighetsägare och fyra stödjande aktörer. Nu delar vi med oss av de viktigaste resultaten!
1. Enkel och pålitlig kanal
Fastighetsägare vill ha en enkel kanal att hämta pålitlig information och kunskap ifrån. När de känner att de fått rätt information är chansen större att de genomför åtgärder i sitt fastighetsbestånd.
2. Anpassade aktiviteter
Aktiviteterna som arrangeras bör vara anpassade efter deras behov och kunskapsnivå. Därför är det viktigt att den arrangerade aktören vet om vilka förutsättningar och behov som finns hos fastighetsägarna. Det är också viktigt att budskapet är neutralt och oberoende.
3. Inspiration från andra
Många fastighetsägare inspireras gärna av andra fastighetsägare och vill se exempel från någon som har liknande förutsättningar som de själva har. Studiebesök är en viktigt inspirationskälla för nya lösningar. Möten och aktiviteter behöver utformas för att ge utrymme för att diskutera frågor och utmaningar tillsammans.
4. Medlemmar i ett fastighetsnätverk genomför fler åtgärder
Genom att delta i ett nätverk får fastighetsägare tillgång till en struktur där kunskap och erfarenheter kan delas. Inom nätverket kan riktade målgruppsanpassade aktiviteter genomföras och det finns möjlighet att knyta ihop fastighetsägare med andra typer av aktörer, exempelvis akademin.
Nätverkets koordinator får genom långsiktighet god kännedom om nätverksmedlemmarnas behov, förutsättningar och styrkor vilket är viktigt för samarbete inom nätverket.
Genom att kontinuerligt ses skapas en plattform för erfarenhetsutbyte, informella möten och personliga relationer mellan medlemmar. Det bidrar till att fler klimatåtgärder genomförs.
Vad händer nu?
Undersökningen bekräftar att Fastighetsnätverket redan gör mycket av det som lyfts fram som viktigt. Underlaget ger stöd för aktörer som vill eller nyligen har startat liknande nätverk. Vidare har Fastighetsnätverket identifierat områden med utvecklingspotential. som vi kommer arbeta vidare med framöver. Några av dessa är:
- Att presentera och sprida dåliga exempel och erfarenheter, inte bara de bra.
- Att återkomma till intressanta teman och aktiviteter flera gånger.
- Att hitta nya former för olika branscher att mötas och tillsammans hitta gemensamma lösningar.
- Att hitta former för utökad samverkan med akademin
Vi uppskattar din feedback!
Vilka tankar och funderingar väcks hos dig när du tar del av det här materialet? Delar du samma upplevelse som intervjupersonerna? Eller har du andra inspel som du gärna delar med dig av? Återkoppla till oss!
Om ni har idéer och förslag på aktiviteter, workshops, studiebesök eller temat för erfarenhetsträffar, så tar vi gärna emot inspel. Det är tillsammans med er som vi hittar rätt former och innehåll.
Hur bygger du ett framgångsrikt nätverk?
Tre nätverk (ÖBKN, STUNS och Hållbara hus) har presenterat sina erfarenheter och tips för att få mer att hända inom hållbart byggande:
- Hitta eldsjälar för att skapa engagemang och aktörer som vågar gå före. För nyetablerade nätverk är det extra viktigt att lägga mycket kraft på att långsiktigt bygga goda relationer, det tar tid.
- Kräv ett aktivt deltagande från nätverkets medlemmar. Det är en viktig grund både inom ÖBKN och Hållbara hus. Inom Hållbara hus finns även ett tätt och värdefullt samarbete med byggnadsnämnden. Det är något som vi på Fastighetsnätverket skulle kunna utveckla.
- Det är viktigt att ett nätverk koordineras och styrs av en oberoende part. Det är också bra att samarbeta med andra nätverk för ett gott förtroende. Det finns oftast flera etablerade, lokala nätverk där du bor.
”Förtroende är lika med kompetens plus välvilja” - Christer Olsson
Med det citatet som ledord blir våra nätverk attraktiva och vi kan bidra till ökade insatser för hållbart byggande.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 29 augusti 2022