Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Fastighetsnätverket i medierna

Det finns många fördelar med att synas med sitt företagsnamn i medierna. Här listar vi Fastighetnätverkets medverkan i rampljuset.

Niklas Jakobsson står framför en vägg som det står SR radio på

Projektkoordinatorn Niklas Jakobsson på SR Radio Örebro.

Länkar till nyheterna från SVT Nyheter: 

SVT nyheter lyfter ett utvecklingsprojekt som Fastighetsnätverket gjorde om central styrning av utomhusbelysning. Studien fokuserade på Örebrobostäders (ÖBO) belysningsstyrning, som hade ett dyrt och vanligt förekommande fel - att belysningen utomhus fortsatte vara tänd fast solen lyste. Det kostade bostadsföretaget miljontals kronor och påverkade även miljön med flera hundra ton koldioxid som släpptes ut i onödan. 

Fastighetsnätverkets utvecklingsprojekt visade att 2,5 procent av elförbrukningen hos utomhuslamporna hos Öbo hängde direkt ihop med dålig styrning. ÖBO styrde utomhusbelysningen via en ljusgivare på ett tak i centrala Örebro. Den känner av när det är tillräckligt ljust för att släcka utebelysningen flera av stadens bostadsområden. Hittills har det minskat tiden som belysningen är på med i snitt 150 timmar per år. 

Mer om Fastighetsnätverkets utvecklingsprojekt hittar du här.

Karlskoga folkhögskola kan minska sin energianvändning med 24 procent genom att injustera värme- och ventilationssystemet samt att modernisera huvudbyggnadens ventilationssystem. Det visade Fastighetsnätverkets första färdigställda utvecklingsprojekt. Dessa åtgärder gör också att folkhögskolan kan spara hundratusentals kronor per år, som SVT lyfter i sin nyhetsartikel. 

Örebrobostäder (Öbo) är Örebros kommunala bostadsföretag och medlemmar i Fastighetsnätverket. De har satt upp bänkar vid fem av deras hyreshus som lyser för att visualisera hur mycket ström som går åt. I denna nyhet visar Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo, hur hyresgästerna ska bli mer delaktiga i husets energisystem. 

Svenska kyrkan i Örebro har gjort en miljonsatsning på klimatsmarta energieffektiviseringar. Krematoriet på Norra kyrkogården har installerat 255 solceller som förser allt från rökgasfläktar till ett stort kylrum med el från solen.

SVT Nyheter uppmärksammade satsningen och publicerade en nyhet kring solelsprojektet. Fastighetsnätverket la en av sina driftnätverksträffar på krematoriet, som var ett väldigt uppskattat och lärorikt besök. 

Fastighetsnätverkets koordinator Niklas Jakobsson pratade med Sveriges Radio om bland annat miljövänliga byggvaruprodukter och andra alternativ i byggbranschen.

- Det går att hitta mer miljövänliga produkter, men då gäller det också att våga efterfråga materialet. Det är viktigt att leva som en lär och genom det också påverka och inspirera andra. Det kräver lite efterforskningar och det kostar lite mer men är i slutändan värt det, menar Niklas Jakobsson i intervjun med Sveriges Radio Örebro.

Genom att efterfråga alternativa material tvingas byggvaruhandeln också producera, leverera och visa upp de här produkterna. Det är viktigt som konsument att veta att en alltid har ett val.

- Det är inte lika mycket koppar i det material som framställs idag som det tidigare varit. Koppar i trä läcker exempelvis, även om det är väldigt lite. Kan du välja mer miljövänliga material ska du göra det, poängterar Niklas.

  • OBS! Nyheten bortplockad. Örebrogalan ställdes in på grund av coronaviruset.

Fastighetsnätverket blev nominerade till Örebrogalan 2020 i kategorin ”Årets Energipris”, vilket känns väldigt roligt! 

Nomineringen: 

"Fastighetsnätverket - under samordning av Energikontoret, Region Örebro län - arbetar för att skapa en hållbar bygg- och förvaltningsprocess som gynnar innovation och bidrar till att nå regionala energi- och klimatmål. 

Med ca 50 medlemmar från fastighetsbranschen är de ett utmärkt exempel på hur samarbete och gemensamma målsättningar kan bidra till en hållbar framtid."

Det är tack vare er, våra medlemmar, och ert stora engagemang som gör att vi kan fortsätta arbetet för en mer hållbar framtid.

Energimyndigheten siktar mot en halverad energianvändning till år 2030. Nu har de krokat arm med Fastighetsnätverket i Örebro län, som blir först i Sverige med ett fördjupat samarbete. 

Örebroregionen har kommit långt inom hållbarhetsområdet. Två exempel är det planerade smarta bostadskvarteret Tamarinden och det moderna vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården. Vid Tamarinden kan byggnaderna dela energi med varandra, medan Karlslundsgården har satsat på digital teknik för att hyresgästerna ska må bra.

- Det känns väldigt roligt att Örebroregionen blir föregångare för att medverka till nya smarta åtgärder inom fastighetsbranschen. Genom att arbeta tillsammans på både lokal, regional och nationell nivå skapar vi en bättre framtid för alla i länet, menar Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Läs mer om Fastighetsnätverket som strateginod.

I Energimyndighetens energiutblick gjordes en återblick kring vad som hänt och vad som händer på energiområdet i Sverige och vår omvärld. Energiutblick präglades till stor del av den satsning som påbörjats för en mer hållbar stålindustri genom vätgas vilket ställer höga krav på ökad elproduktion.

Niklas Jakobsson, koordinator Fastighetsnätverket lyfte följande fråga till Anders Ygeman.

”Fokus i diskussioner som förs är på energiproduktion av olika slag och inte energieffektivisering. Hur vill Anders och andra jobba vidare för att skapa förutsättningar för att dela energi, t.ex. mellan olika Fastighetsägare?”

Anders svarade att ”det ska bli enklare och billigare att producera egen el”. Kopplat till det så vill de även förenkla möjligheten att dela energi vilket de kommer arbeta vidare med till hösten.

Ovanstående fråga till energiministern var kopplat till de ambitioner som idag finns i Örebro på Tamarinden där flera fastighetsägare vill dela energi. Ett område som Fastighetsnätverket driver som strateginod och lyfte fram genom följande film som spelades upp på energiutblick i syfte att inspirera fler att göra mer. 

Tre energikontor i Östra Mellansverige samarbetar för att fastighetsägare ska minska sina klimatutsläpp. Tack vare fortsatt stöd från EU och andra finansiärer kan arbetet förlängas och pågå fram till hösten 2023. 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 16 september 2021